Cégtörténet

 

Rénes György és Házi Tibor üvegtervező iparművészek még 1973-ban terveztették meg a Parádsasvár, Petőfi u. 21. szám alatt található üveggyártó manufaktúrát. A huta – benne egy olvasztó- és két hűtőkemencével – néhány év alatt felépült, ám hosszú évtizedekig nem indították be. Az akkori gazdasági-politikai környezet tudottan nem kedvezett az egyéni vállalkozásoknak, a magántőkés befektetéseknek. Később Házi Tibor sajnálatosan korán bekövetkezett halála megpecsételte a kezdeményezés sorsát. Rénes György nyugdíjazásáig a Parád Kristály Manufaktúránál, a „nagy” parádi üveggyárnál dolgozott vezető tervezőként, majd hosszú betegség után, 2005 novemberében ő is elhunyt. A hutát működtető Art Glass Parád Kft.-t Rénes György fia, dr. Rénes Marcell és Berényi Zsolt gépipari automatizálási mérnök hozta létre. Berényi Zsolt a cégvezető.

A gyakorlatilag csaknem teljesen kész, s esztendők óta üresen álló hutaépület kemencéit az eredeti tervek szerint olajjal fűtötték volna. Az elektromos üzemre történő átalakítás megtörtént, az energiaellátást az elképzelések szerint a jövőben napelemek biztosítják. A telken a gyár működtetéséhez szükséges munkálatokat a cég elvégeztette. A hutához annak idején külön megerősített behajtó épült a Petőfi utcától az üzem bejáratáig, ez tovább bővült.

A meglévő hutaépület kiegészült egy körülbelül 80 négyzetméteres épületrésszel, amely a csiszológépek, a késztermékek és nyersanyagok elhelyezésére, a minőségellenőrzésre és egyéb kapcsolódó munkálatokra szolgál. A telek bejárati részén található családi ház iroda, bemutatóterem és mintabolt lesz az átalakítás után.

Az idegenforgalomhoz köthető tervek között szerepel a telek hátsó, erdő felőli részén egy tizenhat fő befogadására alkalmas, nyolcszor kétágyas, közös nappalival és konyhával rendelkező épület kialakítása. Ez szállásul szolgálhat a hutát kibérlő, alkalmanként ott tevékenykedő üvegtervező művészeknek, művészeti iskolai csoportoknak. Más időpontokban turisták fogadására is alkalmas lehet.